סיוע
עד לתחילת שנות ה-2000 לא היו קיימים בארץ גופים או שירותים לליווי משפחות נרצחים, לא הוצע להן טיפול נפשי המותאם לטראומה הנגרמת בעקבות הרצח, הם לא הוכרו כבעלי זכויות במשפט, ולא היו זכאים לסיוע חומרי כלשהו. השלב הראשון, הכרה במעמדן של משפחות נרצחים כנפגעי עבירות המתה בהליך משפטי, הושג עם חקיקת חוק זכויות נפגעי עבירה בשנת 2001. הארגון היה שותף לקידומו. במקביל הוקמה ביוזמת חברי הארגון קבוצת התמיכה היחידה בארץ. היא פעלה במשך שנים על בסיס תמיכה הדדית ובהנחיה מקצועית, אולם לא מומנה ע"י הממשלה.
קבוצת התמיכה לא ענתה על הצורך בסיוע פרטני. נמצא שבני משפחה של נרצחים ונרצחות חווים תחושה של איבוד שליטה בחיים, של חוסר אמון בחברה שלא הצליחה להגן על אזרחים שומרי חוק ובמקביל הם נאלצים להתמודד עם המערכת על רכיביה הבירוקרטיים. המוות המיותר, האכזרי והפתאומי גורם לבני המשפחה לנזק בריאותי ונפשי, לאובדן פרנסה ולהתפוררות המשפחה. בו בזמן עליהם גם להתמודד עם ההליך הפלילי המייגע והקשה שמתנהל כנגד הרוצח.
רק בשנת 2007 החל משרד הרווחה בראשות שר הרווחה דאז יצחק הרצוג ליזום ולגבש תכנית ממלכתית לסיוע לנפגעי עבירה. הארגון נטל חלק בעבודתה של ועדה בין משרדית.
המלצת הוועדה הייתה להעניק לנפגעי עבירות המתה שירותי סיוע רב תחומי: ליווי משפטי, סיוע נפשי פרטני וקבוצתי ואף מענק כספי חד פעמי.
בנובמבר 2009 הממשלה אישרה את המלצות הוועדה, ותכנית הסיוע למשפחות נפגעי עבירות המתה לגבי מקרי רצח שהתרחשו לפני אוגוסט 2009, יצאה לדרך בתחילת שנת 2011 עם הקמת מרכזי הסיוע בפריסה ארצית.
חברי הארגון משמיעים את קולם בוועדת ההיגוי שתפקידה ללוות את התוכנית, להתוות דרך לפעילות מרכזי הסיוע ולקיים מעקב אחר יישומה בפועל, תוך איתור והתרעה על ליקויים ומציאת דרכים לתיקונם.
הסיוע גרם למהפכה בתחום היחס והטיפול בנפגעי עבירות המתה, אולם איננו נחים על זרי דפנה, ופועלים להרחבת הסיוע בהיקפו ובתחולתו, ושיפור מתמיד באיכותו.
סיוע לנפגעי עבירות המתה – תכנית סנ"ה
כיום הסיוע במסגרת תכנית סנ"ה מוענק למשפחות נפגעי עבירות המתה שיקיריהן נרצחו אחרי המועד 1.8.09 או במקרי רצח לפני המועד 1.8.09 כשכתב האישום מוגש אחרי המועד.
פרטי הזכאות לסיוע ופרטי ההתקשרות לגופי הסיוע מפורטים בקישורים הבאים:
סיוע משפטי
הסיוע המשפטי המוענק למשפחות במסגרת תכנית סנ״ה, כולל ייצוג, ליווי וסיוע בהליכים הפליליים שמתנהלים כנגד הנאשם, ובכל ההליכים האזרחיים הקשורים לעבירה שגרמה למות יקירם, לרבות ענייני ירושה, מימוש זכויות בביטוח הלאומי, מימוש ביטוחים, קופות גמל, פנסיה וכיוצ״ב, הגשת תביעה נזיקית נגררת לפלילים ועוד. עורכי הדין של תכנית סנ״ה מסייעים לנפגעי עבירות ההמתה למצות את זכויותיהם לא רק מכוח חוק זכויות נפגעי עבירה, אלא מכוח חוקים רבים אחרים שהנפגעים כלל לא מודעים לקיומם, ובוודאי אינם יודעים כיצד לממש אותם.
מידע על גופי וארגוני סיוע לנפגעי עבירות המתה בחו"ל
במדינות מערב תנועות למען זכויות נפגעי עבירה פעלו מסוף שנות ה-70 של מאה ה-20 ובשנת 1985 התקבלה הצהרת האו"ם לזכויות נפגעי עבירה.
היא קראה לכל המדינות לחוקק חוקים המעגנים זכויות בסיסיות של נפגעי עבירה.
קצב קידום והיקף הזכויות בכל מדינה הוא שונה, אבל במובנים רבים מהיר יותר מאשר בארץ.
גם בקרב כלל נפגעי עבירה משפחות נפגעי עבירה הרגישו לעתים מוזנחות יותר.
לכן הוקמו ארגוני משפחות נפגעי עבירות המתה נפרדים מכלל נפגעי עבירה.
גופי סיוע ערכו מחקרים יסודיים ופיתחו הנחיות מפורטות ביותר למתן סיוע למשפחות.
במדינות מערב הוקמו לפני עשרות שנים גופים ממשלתיים וארגונים לקידום זכויות נפגעי עבירה והענקת סיוע למשפחות נפגעי עבירות המתה.